28 Mayıs 2012 Pazartesi

BESİN VE TEKNOLOJİ


BESİN VE TEKNOLOJİ



Büyüklerinizle hiç pazar alışverişi yaptınız mı? Bu alışveriş esnasında nelere dikkat ettiklerini gözlemlerdiniz mi? Besinlerin doğal ve taze olması sağlığımız açısından çok önemlidir. Çünkü bayat yiyecekler besin değerini kaybederken bazı hastalık yapıcı etkenlerin de ortaya çıkmasına sebep olur.
Bir yiyeceğin besin değeri onun tazeliği ile ilişkilidir. Bu yüzden tüketilen besinlerin taze olmasına özen gösterilir. Açıkta bırakılan besinler bir süre sonra bozulur. Besinlerin bozulmasını önlemek için farklı yöntemler kullanılır. Örneğin eskiden büyüklerimiz besinleri kurutup asarlardı. Şimdiyse bu uygulamanın yanı sıra teknolojiden de yararlanılıyor. Konserveler, koruyucu katkı maddeleri veya buzdolabı gibi soğuk ortamlar sayesinde besinleri saklayabiliyoruz.
Yiyeceklerin tazeliğinin korunması için alınan önlemler yiyeceklerin ömrünü sonsuza kadar uzatmaz. Besin paketlerinin üzerinde son kullanma tarihi olduğunu görürüz. Bu tarih geçmiş ise ürünü almayıp satıcıyı uyarmak, bilinçli tüketici ve iyi bir vatandaş olmanın gereğidir. Peki, son kullanma tarihi geçmiş ürünler tüketilirse ne gibi durumlar oluşur? Paketlenmiş besinlerin raf ömrünü uzatmak için kullanılan katkı maddelerinin, ürünün son kullanma tarihi geçtiğinde bozularak gıda zehirlenmesi gibi çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabileceğini unutmayalım. Tüketilen besinler hem taze hem de temiz olmalıdır. Yıkanmayan yiyeceklerde hastalık yapan farklı etmenler bulunur. Bu yüzden sağlığımız için yiyeceklerin temizliğine dikkat etmeliyiz.
Geçmişte tüketilen besinlerle günümüzde tüketilen besinleri karşılaştırdığımızda, teknolojini gelişmesiyle besinlerdeki çeşitliliğin arttığını da görürüz. Bu çeşitliliğe ketçap, puding, meyveli yoğurt, hazır çorba ve şekerleme gibi besinlerin yanı sıra dondurulmuş gıdaları da örnek verebiliriz. Hazır gıda dediğimiz bu besinler artık günlük hayatın bir parçası haline gelmiştir. Ancak bu besinlere renklendirici ve tatlandırıcı olarak katılan maddelerin yiyecekleri daha da çekici hale getirirken sağlık açısından olumsuz etkilere sahip olabileceğini de unutmayalım.
·        Alınan gıdaların içeriği, kalitesi ve diğer özellikleri insan sağlığını yakından ilgilendirdiğini için gıda maddeleri, tüketicilerin sağlığına zarar vermeyecek koşullarda üretilmelidir.
·        Gıdaların sağlığımızı olumsuz yönde etkilememesi için dikkat etmemiz gereken bazı hususlar şunlardır:
·        Alışveriş yaparken besinlerin taze ve temiz görünmesi önemlidir. Eğer besinler paketli ise paketin yırtık olmamasına dikkat etmeliyiz.
·        Paketlenmiş ürün üzerinde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının izni ve TSE’nin logosu olup olmadığına bakmalıyız.
·        Paketlenmiş ürünün son kullanma tarihi de bize besinin tazeliği, güvenilirliği hakkında bilgi verecektir. Bu yüzden ürünlerin son kullanma tarihlerine dikkat etmeliyiz.
·        Alışveriş yapılan yerin temiz ve güvenilir olmasına dikkat etmeliyiz.
·        Sebze ve meyveleri tüketmeden önce iyice yıkamalıyız ve besinlerimizi açıkta bırakmamalıyız.
Tükettiğimiz besinlerin temizliği kadar ellerimizin temizliği de önemlidir. Yiyeceklerimizi tüketmeden önce ve tükettikten sonra ellerimizi sabun ve suyla yıkayalım. Tüm bu önlemler sağlığımızı korumak için önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder