BESİN VE TEKNOLOJİ
Büyüklerinizle
hiç pazar alışverişi yaptınız mı? Bu alışveriş esnasında nelere dikkat
ettiklerini gözlemlerdiniz mi? Besinlerin doğal ve taze olması sağlığımız
açısından çok önemlidir. Çünkü bayat yiyecekler besin değerini kaybederken bazı
hastalık yapıcı etkenlerin de ortaya çıkmasına sebep olur.
Bir
yiyeceğin besin değeri onun tazeliği ile ilişkilidir. Bu yüzden tüketilen
besinlerin taze olmasına özen gösterilir. Açıkta bırakılan besinler bir süre
sonra bozulur. Besinlerin bozulmasını önlemek için farklı yöntemler kullanılır.
Örneğin eskiden büyüklerimiz besinleri kurutup asarlardı. Şimdiyse bu
uygulamanın yanı sıra teknolojiden de yararlanılıyor. Konserveler, koruyucu
katkı maddeleri veya buzdolabı gibi soğuk ortamlar sayesinde besinleri
saklayabiliyoruz.
Yiyeceklerin
tazeliğinin korunması için alınan önlemler yiyeceklerin ömrünü sonsuza kadar
uzatmaz. Besin paketlerinin üzerinde son kullanma tarihi olduğunu görürüz. Bu
tarih geçmiş ise ürünü almayıp satıcıyı uyarmak, bilinçli tüketici ve iyi bir
vatandaş olmanın gereğidir. Peki, son kullanma tarihi geçmiş ürünler
tüketilirse ne gibi durumlar oluşur? Paketlenmiş besinlerin raf ömrünü uzatmak
için kullanılan katkı maddelerinin, ürünün son kullanma tarihi geçtiğinde
bozularak gıda zehirlenmesi gibi çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabileceğini
unutmayalım. Tüketilen besinler hem taze hem de temiz olmalıdır. Yıkanmayan yiyeceklerde
hastalık yapan farklı etmenler bulunur. Bu yüzden sağlığımız için yiyeceklerin
temizliğine dikkat etmeliyiz.
Geçmişte
tüketilen besinlerle günümüzde tüketilen besinleri karşılaştırdığımızda,
teknolojini gelişmesiyle besinlerdeki çeşitliliğin arttığını da görürüz. Bu çeşitliliğe
ketçap, puding, meyveli yoğurt, hazır çorba ve şekerleme gibi besinlerin yanı
sıra dondurulmuş gıdaları da örnek verebiliriz. Hazır gıda dediğimiz bu
besinler artık günlük hayatın bir parçası haline gelmiştir. Ancak bu besinlere
renklendirici ve tatlandırıcı olarak katılan maddelerin yiyecekleri daha da
çekici hale getirirken sağlık açısından olumsuz etkilere sahip olabileceğini de
unutmayalım.
·
Alınan gıdaların
içeriği, kalitesi ve diğer özellikleri insan sağlığını yakından
ilgilendirdiğini için gıda maddeleri, tüketicilerin sağlığına zarar vermeyecek
koşullarda üretilmelidir.
·
Gıdaların sağlığımızı
olumsuz yönde etkilememesi için dikkat etmemiz gereken bazı hususlar şunlardır:
·
Alışveriş yaparken
besinlerin taze ve temiz görünmesi önemlidir. Eğer besinler paketli ise paketin
yırtık olmamasına dikkat etmeliyiz.
·
Paketlenmiş ürün
üzerinde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının izni ve TSE’nin logosu olup
olmadığına bakmalıyız.
·
Paketlenmiş ürünün
son kullanma tarihi de bize besinin tazeliği, güvenilirliği hakkında bilgi
verecektir. Bu yüzden ürünlerin son kullanma tarihlerine dikkat etmeliyiz.
·
Alışveriş yapılan
yerin temiz ve güvenilir olmasına dikkat etmeliyiz.
·
Sebze ve meyveleri
tüketmeden önce iyice yıkamalıyız ve besinlerimizi açıkta bırakmamalıyız.
Tükettiğimiz
besinlerin temizliği kadar ellerimizin temizliği de önemlidir. Yiyeceklerimizi tüketmeden
önce ve tükettikten sonra ellerimizi sabun ve suyla yıkayalım. Tüm bu önlemler
sağlığımızı korumak için önemlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder