26 Mayıs 2012 Cumartesi

BESİNLER VE DENGELİ BESLENME


BESİNLER VE DENGELİ BESLENME

Canlılar, cansızlardan ayıran özellikler nelerdir? Bu soruya geçen yıl fen ve teknoloji dersinde öğrendiğimiz bilgileri hatırlayarak cevap verebiliriz. Tüm canlılar büyür ve gelişirler. Canlılar büyümek için nelere ihtiyaç duyarlar? Okula ilk başladığımız günkü halimizle şimdiki halimiz aynı değildir. Birinci sınıfa giden öğrencilerin boy ve kilolarını göz önünde bulundurursak ne kadar büyümüş olduğumuzu daha iyi anlarız. Canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için beslenirler. Yenilen besinlerin bir kısmı canlıların yapısına katılır; böylece kaslar ve kemikler gelişir. Bunun sonucunda da büyüme gerçekleşir. Peki, beslenirken nelere dikkat etmek gerekir?
Her yiyecekte farklı besin içerikleri vardır. Bu besin içeriklerinin vücuttaki görevleri de farklıdır. Bu yüzden büyüyüp gelişmemiz, sağlıklı yaşamamız ve yaralarımızın iyileşmesi gibi yaşamsal faaliyetlerimizi yerine getirmek için farklı besinlerle beslenmek zorundayız.
Doğduğunda yaklaşık 100 g olan bir bebek panda beslenme sonucunda büyüyüp gelişerek 160 kg olabilir. Peki, canlılar sadece büyümek için mi beslenirler? Büyüme ve gelişmesini tamamlayan canlılar beslenmelerine devam ederler. Koşmak, yürümek, soluk alıp vermek, hatta uyumak için bile enerjiye ihtiyaç duyarız. Tıpkı bir otomobilin hareket etmek için yakıta ihtiyaç duyması gibi bizler de gerekli olan enerjiyi besinlerden elde ederiz.
Evde hayvan besleyen veya bitki yetiştirenimiz vardır. Eğer uzun süre evden uzak kalacaksak bu canlıları ya yanımıza alırız ya da tanıdık birilerine bırakırız. Çünkü bu canlıların beslenmeye ihtiyacı vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder