27 Mayıs 2012 Pazar

DENGELİ VE SAĞLIKLI BESLENELİM


DENGELİ VE SAĞLIKLI BESLENELİM



Gün içinde yediğimiz öğünlerde bebekler gibi sürekli mama veya sütle beslenmemiz doğru olur muydu? Neden? Her yaş grubunun ihtiyaç duyduğu besin içeriği birbirinden farklıdır. Bir nineyle bir öğrencinin günlük besin ihtiyacı aynı değildir. Benzer şekilde bir dedeyle bir sporcunun yedikleri de aynı değildir. İnsanların günlük olarak alacakları besin içeriği ve miktarı yaşa, yaptıkları işe, cinsiyete, hatta mevsimlere göre farklılık gösterir.
Besin içeriklerinin vücudumuzda değişik görevleri olduğunu biliyoruz. Her öğünde aynı içeriğe sahip yiyeceklerle beslenirsek eksik ve tek yönlü beslenmiş oluruz. Bu tür beslenme sağlıksızdır. Sağlıklı beslenmek için, her gün sebze-meyve, et, süt ve tahıl ürünleri gibi değişik besinlerden tüketmek gerekir. Öyle ki bu yediklerimiz bizim hem ihtiyacımız olan enerjiyi karşılamalı hem de vücudumuzun sağlıklı büyüyüp gelişmesi için yapıcı-onarıcı-düzenleyici içeriklere sahip olmalıdır. Sağlıklı yaşayabilmek için ihtiyacımız olan değişik besin türlerinden gerektiği kadar tüketerek beslenmeye dengeli beslenme denir. Dengeli beslenmenin diğer adı da diyettir. Ancak diyet kelimesi sağlık sorunları nedeniyle bazı besinlerin hiç alınmaması ya da az alınması anlamına gelen perhiz kelimesi ile karıştırılmamalıdır.
Önemli Bilgi: Akşam yemeği yedikten yaklaşık 10 saat sonra kahvaltı yaparız. Uzun süre aç kaldığımız için enerji ihtiyacımız çok fazla olur. Bu enerji ihtiyacımızı karşılamak için güzelce kahvaltı yapmalıyız. Bu günlük performansımızı olumlu yönde etkiler.
Yukarıdaki besin piramidi bir kişinin günlük besin tüketiminde hangi gıdalara ağırlık vermesi gerektiğini göstermektedir. Dengeli ve sağlıklı beslenmek için besin piramidinin alt kısmında yer alan besinlerden daha fazla, üst kısmında bulunan besinlerden daha az tüketilmelidir. Piramidin en altında karbonhidrat, protein ve B vitamini bakımından zengin olan yiyecekler yer almaktadır. Karbonhidrat, protein ve vitaminlerin vücudumuzdaki görevleri göz önüne alındığında diğer gruplara göre neden daha fazla tüketilmesi gerektiği kolaylıkla anlaşılır. Piramidin tepesinde bulunan yağlar ve tatlılar grubu ise en az tüketilmesi gereken grup olarak görülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder